Anatomie voor zangers

Zingen is muziek maken met je lijf als instrument. De meeste muziekinstrumenten kun je uit elkaar halen om de verschillende onderdelen afzonderlijk te bestuderen. Bij je eigen stem gaat dat natuurlijk wat minder eenvoudig maar toch geloof ik dat het mogelijk is om de structuren die van invloed zijn op de zangstem los van elkaar te onderzoeken, te begrijpen en te besturen. Door te weten hoe een aanpassing aan het instrument een bepaald effect in het stemgeluid teweegbrengt kom je eenvoudiger en sneller bij het zanggeluid dat je zoekt. Zangers beginnen vaak al heel snel met “muziek maken” zonder zich volledig bewust te zijn van de mogelijkheden en beperkingen van hun eigen instrument. 

Ik verzorg voor groepen - en als je dat wilt ook individueel - de workshop “Anatomie voor zangers”. Hierin neem ik je mee door het hele instrument, ik leg je uit waar alles zit en hoe het werkt. Als je wilt, vertel ik ook hoe alles heet maar dat vind ik minder belangrijk. Uiteraard proberen we ook dingen uit en maken we een hoop geluid omdat voelen en horen vaak de beste informatie oplevert over je eigen stem .