Of je nu in het theater, de media, het onderwijs, de politiek of het bedrijfsleven werkt, grote kans dat je in de uitoefening van je werk in meer of mindere mate afhankelijk van je stem. Je geloofwaardigheid, je overtuigingskracht, hoe zelfverzekerd, betrouwbaar of deskundig je overkomt, allemaal aspecten waarbij je manier van spreken een grotere rol speelt dan je misschien denkt. Wie zijn eigen stem goed kent, begint hoe dan ook altijd met een voorsprong.

 

Individuele stemcoaching

Er is niet zoiets als dé juiste manier om je stem te gebruiken. Goed stemgebruik is altijd afhankelijk van de context en de boodschap die je wilt communiceren. Ik bied dan ook geen pasklaar pakket aan om je stemgebruik te verbeteren maar ga samen met jou op zoek naar hoe we jouw stem het beste laten aansluiten op jouw specifieke vocale opdracht. Jouw wensen en vragen zijn daarin leidend. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan wat je (on)bewust uitstraalt met je stem of wat je kunt doen om een publiek (langer) te blijven boeien. Uiteindelijk gaat het erom de vorm zo goed mogelijk op de inhoud te laten aansluiten of, beter nog, de vorm zo bij te schaven dat er inhoud wordt toegevoegd aan je boodschap.

In veel gevallen maak ik gebruik van een door mijzelf ontwikkeld model over effectief stemgebruik. Meer daarover kun je hier lezen.

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of voor het plannen van één of meerdere coachingssessies.

Accentcoaching

Een accent of een tongval is een sausje over de uitspraak van een taal. Dat kan een lokaal sausje zijn, maar je spraak kan ook gekleurd worden door je sociale achtergrond, de kringen waarin je je begeeft of de groep waar je bij wilt horen, of juist niet. Een accent is uiteindelijk niet meer dan een verzameling klanken. En al die klanken kun je leren maken. Soms zeggen mensen van een accent af te willen. Maar eigenlijk willen ze er dan juist een accent bij. Namelijk dat accent waarvan we op dit moment toevallig vinden dat het accentloos Nederlands is. Maar dat is natuurlijk evengoed een verzameling klanken, net zoals ieder ander accent. Of je nu “accentloos” Nederlands wilt leren spreken, of als je jezelf voor een rol een bepaald accent moet aanmeten, ik kan je erbij helpen.

Trainingen en workshops voor groepen

Naast individuele coaching verzorg ik ook groepstrainingen en workshops. Ook hierbij ga ik uit van maatwerk. Een groep stadsgidsen loopt tegen andere dingen aan dan medewerkers van een klantenservice. Misschien heb je behoefte aan een workshop roepen voor je voetbalelftal of ben je opzoek naar een training in presentatievaardigheden voor het managementteam. Rondleiders, docenten, salesmedewerkers en amateuracteurs, ik kom graag een keer langs en leg je uit hoe je je stem optimaal inzet. Een training of workshop kan zowel gaan over adequaat maar ook over gezond en duurzaam stemgebruik en natuurlijk over een combinatie van beide.

Neem contact met me op voor vragen over tarieven en mogelijkheden.