Anatomie voor zangers

Zingen is muziek maken met je lijf als instrument. De meeste muziekinstrumenten kun je uit elkaar halen om de verschillende onderdelen afzonderlijk te bestuderen. Bij je eigen stem gaat dat natuurlijk wat minder eenvoudig maar toch geloof ik dat het mogelijk is om de structuren die van invloed zijn op de zangstem los van elkaar te onderzoeken, te begrijpen en te besturen. Door te weten hoe een aanpassing aan het instrument een bepaald effect in het stemgeluid teweegbrengt kom je eenvoudiger en sneller bij het zanggeluid dat je zoekt. Zangers beginnen vaak al heel snel met “muziek maken” zonder zich volledig bewust te zijn van de mogelijkheden en beperkingen van hun eigen instrument. 

Ik verzorg voor groepen - en als je dat wilt ook individueel - de workshop “Anatomie voor zangers”. Hierin neem ik je mee door het hele instrument, ik leg je uit waar alles zit en hoe het werkt. Als je wilt, vertel ik ook hoe alles heet maar dat vind ik minder belangrijk. Uiteraard proberen we ook dingen uit en maken we een hoop geluid omdat voelen en horen vaak de beste informatie oplevert over je eigen stem .

Zangcoaching

Ik ben geen zangdocent of -pedagoog, daar ben ik niet voor opgeleid. Ik coach wel zangers. Ik kan je helpen om met jouw eigen geluid, anatomische bouw en technische vaardigheden, je zangstem optimaal te benutten. Ook, of misschien wel juist, als je al wat langer (professioneel) zingt kan dit een verfrissende aanpak zijn die weer een nieuw licht werpt op je eigen instrument. 

Ik ben geschoold in zowel het Estill Voice Training System (EVTS), als in Complete Vocal Technique (CVT). Daarnaast heb ik een stevige theoretische basis als logopedist en taalwetenschapper (zie "over mij") om op terug te vallen. Natuurlijk zing ik zelf ook, langer dan ik me herinneren kan. 

Neem contact met me op om te horen wat er mogelijk is of voor een kennismakingsessie.